SIPA lišila slobode dvije osobe zbog organiziranog kriminala i zloupotrebe položaja

U koordiniranoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kodnog naziva „Partner“, policijski službenici SIPA-e danas su, 25.12.2013. godine, postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, na području Tuzle slobode lišili dvije osobe.

Slobode je lišena osoba inicijala M.O., poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine FBiH i osoba inicijala V.T., direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 380. KZ FBiH „ Primanje dara i drugih oblika koristi“, krivičnim djelom iz člana 382. KZ FBiH „Protivzakonito posredovanje“, krivičnim djelom iz člana 383. KZ FBiH „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ i krivičnim djelom iz člana 217. KZ BiH „Primanje dara i drugih oblika koristi“.

U toku je kriminalistička obrada osoba lišenih slobode, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje. Također, u toku su pretresi na više lokacija na području Tuzlanskog kantona.

Aktivnosti u okviru akcije „Partner“ se nastavljaju, a o konačnim rezultatima javnost će biti naknadno informirana.

Snimak privođenja: