SIPA lišila slobode dvije osobe zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su (22. 11. 2023. godine), u okviru operativne akcije „Tranzit“, na području Istočnog Sarajeva pretresli stan i druge prostorije i pokretne stvari na pet lokaciji.

Slobode su lišene dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo „Organizirani kriminal“ i krivično djelo „Neovlašteni promet opojnim drogama“, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine. 

Osobe lišene slobode sprovedene su u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih, nakon čega su predate u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Postoji osnov sumnje da su navedene osobe sa područja Crne Gore, Republike Srbije i Republike Slovenije na područje Bosne i Hercegovine transportovale veću količinu opojne droge, i to 121 kilogram opojne droge kanabis, kilogram opojne droge kokain, više od dva kilograma opojne droge heroin, pet kilograma prekursora za uvećanje mase opojne droge heroin, s ciljem sticanja velike materijalne koristi, što je utvrđeno tokom rada na predmetu, prikupljanjem obavještajnih podataka i analizom kriptovanih aplikacija „SKY“ i „ANOM“.

Pretres je realiziran na osnovu usmenog naloga Suda Bosne i Hercegovina i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.