SIPA lišila slobode deset osoba zbog ratnog zločina

U koordiniranoj akciji sa pripadnicima MUP-a Republike Srbije, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su, na području Višegrada i Prijedora, slobode lišili deset osoba zbog ratnog zločina. Akcija je izvedena po naredbi Tužilaštva BiH. Navedene aktivnosti realizirane su u saradnji sa MUP-om Republike Srpske.

SIPA je slobode lišila osobe inicijala L.D. (1951), B.I. (1972), O.P. (1971), O.K. (1963), P.I. (1960), R.R. (1969), M.N. (1962), V.R. (1950), D.L. (1960) i N.P. (1963) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 173. KZ BiH „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u Štrpcima kod Višegrada tokom 1993. godine.

U navedenoj akciji, koja je međunarodnog karaktera, policijski organi Republike Srbije na teritoriji Srbije slobode su lišili pet osoba zbog ratnih zločina počinjenih u BiH.

Postupajući po naredbama Suda BiH, pripadnici SIPA-e pretresli su objekte na tri lokacije na području Višegrada, s ciljem pronalska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.