Žrtvu tjerao na prosjačenje i svakodnevno surovo zlostavljao

SIPA lišila slobode A.O. zbog trgovine ljudima

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su (2.4.2015. godine) na području Bihaća slobode lišili osobu inicijala A.O. (1968) zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 186. KZ BiH „Trgovina ljudima“, te pretresli objekat koji koristi navedena osoba s ciljem pronalaska predmeta i tragova koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Istražnim radnjama utvrđeno je da je A.O. žrtvu trgovine ljudima „kupio“ i držao u ropskom odnosu duže od dvije godine, te upotrebom sile i drugim oblicima prinude primoravao da svakodnevno prosjači i donosi mu novac koji pribavi na taj način, čime je počinio krivično djelo trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije. Žrtva je punoljetna ženska osoba sa blagom mentalnom retardacijom. Osumnjičeni je žrtvu svakodnevno izlagao fizičkom, psihičkom i seksualnom nasilju, a svaka njena neposlušnost kažnjavana je na najsuroviji mogući način. 

SIPA je u prethodnom periodu Tužilaštvu BiH podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima protiv nekoliko osoba u ovom predmetu, a provedenim istražnim radnjama utvrđene su nezakonite aktivnosti osumnjičenih osoba, dok je žrtva trgovine ljudima na adekvatan način zbrinuta.

Osoba lišena slobode bit će privedena u službene prostorije SIPA-e i kriminalistički obrađena, nakon čega će biti predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje. SIPA nastavlja aktivnosti u ovom predmetu do njegovog okončanja.

U okviru svojih nadležnosti, SIPA će, u saradnji sa Tužilaštvom BiH i Udarnom grupom za borbu protiv trgovine ljudima, nastaviti aktivnosti na sprečavanju, otkrivanju i dokazivanju ovog vida kriminala, za koji se često kaže da je moderni oblik ropstva. Ovim oblikom kriminala krše se temeljna ljudska prava i uništava dostojanstvo žrtava, čak dugo vremena nakon što eksploatacija prestane.