Operativna akcija „Praznik“

SIPA lišila slobode 21 osobu zbog organiziranog kriminala

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu i Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, u saradnji sa MUP-om Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), MUP-om Zapadno-hercegovačkog kantona (ZHK) i CJB Istočno Sarajevo, jutros su (20.3.2017. godine) u operativnoj akciji „Praznik“ izvršili pretrese na 31 lokaciji i lišili slobode 21 osobu.

Osobe su lišene slobode po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i krivičnim djelom posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

U pretresima na području Kantona Sarajevo, HNK-a, ZHK-a i Istočnog Sarajeva učestvovalo je više od 300 policijskih službenika. Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji će se koristiti kao dokazi u daljem postupku. Osobe lišene slobode tokom dana bit će kriminalistički obrađene nakon čega će postupajući tužilac odlučiti o njihovom statusu.