SIPA aktivno učestvovala u akciji Interpola „Bijeli Merkur 3“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) aktivno su učestvovali u akciji „Bijeli Merkur 3“, koja je na inicijativu Generalnog sekretarijata Interpola provedena na području zemalja Jugoistočne Evrope s ciljem suzbijanje krivičnih djela i prekršaja iz oblasti nedozvoljene trgovine, zaštite intelektualne svojine i krijumčarenja.

Akcija „Bijeli Merkur 3“ provedena je u oktobru na području Bosne i Hercegovine, Albanije, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Grčke, a nastavak je akcija „Bijeli Merkur“ i „Bijeli Merkur 2“ koje su uspješno provedene prethodnih godina. U realizaciji ovih akcija učestvovali su sigurnosni organi na svim nivoima u BiH.

S obzirom na ranije postignute rezultate, Generalni sekretarijat Interpola pokrenuo je akciju „Bijeli Merkur 3“. Za vrijeme trajanja ove akcije, u okviru borbe protiv organiziranog kriminala i nedozvoljenog prometa akciznih roba, SIPA i Uprava za indirektno oporezivanje BiH provele su, 14.10.2015. godine, akciju kodnog naziva „List 1“. U akciji „List 1“ slobode je lišeno više osoba i pretreseni su objekti na više lokacija, prilikom čega je pronađeno i privremeno oduzeto  ukupno 11.875 kilograma osušenog duhana u listu, 1.285 kilograma osušenog sječenog duhana i dvije mašine za sječenje duhana. Pored navedenog, privremeno je oduzeta veća količina novca i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. O rezultatima ove akcije bit će informiran Generalni sekreterijat Interpola.