Operativna akcija „Svitava“ – SIPA lišila slobode pet osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (28.12.2021. godine) u operativnoj akciji „Svitava“ pretresli stambene i pomoćne objekte na pet lokacija na području Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona, prilikom čega su otkrili i privremeno oduzeli 1,7 litara amfetaminskog ulja koje se koristi za proizvodnju spida, kilogram kofeina, određenu količinu zeljaste materije koja asocira na opojnu drogu marihuanu, određenu količinu bijele praškaste materije koja asocira na opojnu drogu spid i pet mobilnih telefona.

Slobode je lišeno pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 239. istog zakona „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“

Navedene aktivnosti realizirane su po nalogu Općinskog suda u Sarajevu, u saradnji sa Federalnom upravom policije, Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvom unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Osobe lišene slobode bit će sprovedene u prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate u dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.