Operativna akcija „King“ –lišeno slobode pet osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Banje Luke realizirali operativnu akciju „King“, u okviru koje su pretreseni stambeni i poslovni objekti i pokretne stvari na šest lokacija.

Operativna  akcija „King“ realizirana je zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Nedopušten promet akciznih proizvoda“, „Nedopušteno skladištenje robe“ i „Nedopuštena trgovina“, u vezi sa krivičnim djelom „Organizirani kriminal“, propisanim Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Slobode je lišeno pet osoba, koje su sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih.

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto 83.566 kutija cigareta tržišne vrijednosti 417.830,00 KM, 331 kilogram rezanog duhana tržišne vrijednosti 6.634,00 KM i 1.823 kutije ručno motanih cigareta tržišne vrijednost 2.734,00 KM koje nisu obilježene akciznim markicama Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, mašina za ručno motanje cigareta, dokumentacija, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela.

Navedene aktivnosti realizirane su po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske.