Operativna akcija „Corset“ – slobode lišene tri osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (15.7.2022. godine), u sklopu operativne akcije „Corset“, na području Banje Luke i Laktaša pretresli poslovne i stambene objekte i pokretne stvari na pet lokacija.

Slobode su lišene tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivična djela „Organizirani kriminal“ i „Nedozvoljen promet akciznih proizvoda“, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Osobe lišene slobode sprovedene su u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti sljedeći predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela:

  • cigarete koje nisu obilježene propisanim akciznim markicama Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, u količini od 30.563 paklice, tržišne vrijednosti 152.815,00 konvertibilnih maraka;
  • rezani duhan koji nije obilježen propisanim akciznim markicama Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, u količini od osam kilograma, tržišne vrijednosti oko 200,00 konvertibilnih maraka;
  • novac u iznosu od 8.260,00 eura, 3.966,20 konvertibilnih maraka, 2.790,00 RSD, 880,00 kuna, 50,00 USD, 1.200,00 norveških kruna i 500,00 švedskih kruna;
  • mobilni telefoni, evidencije o poslovanju i druga dokumentacija.

Pretresi su izvršeni po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske.