Održana sjednica Kolegija direktora SIPA-e

U sjedištu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) održana je danas, 2.12.2013. godine, sjednica Kolegija direktora SIPA-e, na kojoj su razmatrani postignuti rezultati rada u trećem kvartalu 2013. godine. Pored direktora SIPA-e Gorana Zubca, Kolegiju su prisustvovali načelnici organizacionih jedinica SIPA-e, te predstavnik ICITAP-a.

Na Kolegiju je konstatirano da su rezultati Agencije za izvještajni period veoma dobri, te da su pokazatelji rada na većem nivou nego za cijelu prošlu godinu, što je rezultat uspješnog realiziranja poslova i zadataka koji su u nadležnosti Agencije.

Direktor Goran Zubac je istakao da je veoma zadovoljan postignutim rezultatatima, te najavio da će se trend pozitivnih rezultata u radu nastaviti. On je rekao da će se u narednom periodu nastaviti raditi na složenim predmetima, a poseban akcenat bit će, kao i do sada, na borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala, te finansijskog kriminala i korupcije.

Stručni kolegij SIPA-e izrazio je posebno zadovoljstvo zbog uspješno realizirane akcije “Cargo”, predmet Zijad Turković i drugi, u kojoj su SIPA i Tužilaštvo BiH uspjeli dokazati postojanje zločinačke organizacije, koja je na prostoru BiH izvršila najteža krivična djela, za šta je Sud BiH optuženim u prvostepenom postupku izrekao kaznu zatvora od ukupno 124 godine i šest mjeseci.
Konstatirano je da su tokom rada na ovom predmetu angažirani svi kapaciteti SIPA-e, čime je, zahvaljujući pravovremenoj i profesionalnoj saradnji sa Tužilaštvom BiH, zadat jak udarac organiziranom kriminalu na području Bosne i Hercegovine i šire i rasvijetljena monstruozna krivična djela koja su počinili pripadnici ove kriminalne grupe. Također je naglašena potreba zajedničkog nastupa SIPA-e i Tužilaštva BiH i u drugim složenim predmetima.

Članovi Kolegija su istakli da su presude koje su izrečene organizatoru Zijadu Turkoviću (40 godina) i njegovom saradniku Milenku Lakiću (40 godina), do sada najveće kazne zatvora za krivična djela organiziranog kriminala, što je poruka građanima da vladavina zakona živi u BiH, te da agencije za provođenje zakona efikasno rade svoj posao.