Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta 7.2.2017. godine u Bosni i Hercegovini

Na inicijativu Evropske komisije već niz godina u svijetu se obilježava Dan sigurnijeg interneta. Ove godine Dan sigurnijeg interneta obilježava se 7.2.2017. godine pod sloganom „Budi promjena: Ujedinjeni za bolji internet“.

U Bosni i Hercegovini ovaj dan se obilježava u organizaciji Komiteta za obilježavanje Dana sigurnijeg interneta BiH (SID Komitet BiH), a i ove godine bit će obilježen u saradnji sa partnerima iz regije, odnosno Centrom za sigurniji internet Hrvatske – Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka i Fondacijom „Tijana Jurić“ iz Srbije. U okviru obilježavanja bit će realizirano online takmičenje za djecu osnovnih škola, učenika od petog do devetog razreda, širom BiH, Hrvatske i Srbije na temu sigurnosti na internetu. Odgovore na pitanja djeca mogu pronaći na web portalu za sigurno korištenje interneta www.sigurnodijete.ba.

           Takmičenje će se sastojati od online kviza u kojem će se odgovarati na pitanja u vezi sa sigurnim korištenjem interneta, koji će biti dostupan na web stranici www.dansigurnijegdjeteta.org. Kviz će biti aktivan samo na dan obilježavanja Dana sigurnijeg interneta BiH, 7.2.2017. godine od 9:00 do 19:00 sati. Sistem aplikacije generisat će pobjednike među djecom koja su tačno odgovorila na 80% i više pitanja i objaviti pobjednike i nagrade na web stranici.

            Pobjednici će biti nagrađeni adekvatnim uređajima za korištenje informacionih i komunikacionih tehnologija (tablet, mobilni telefoni, slušalice, setovi tastatura i miš, web kamere, baterije za punjenje mobilnih telefona).

            Državna agencija za istrage i zaštitu podržava aktivnosti koje provodi SID Komitet BiH za sprečavanje zloupotrebe djece putem informacionih i komunikacionih tehnologija i poziva svu djecu da učestvuju u online takmičenju, daju svoj doprinos boljem internetu i osvoje vrijedne nagrade.