Operativna akcija „Istok“

MOSTAR: SIPA lišila slobode dvije osobe zbog krijumčarenja ljudi

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, juče su (12.6.2019. godine) na području Mostara lišili slobode dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 189. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Krijumčarenje ljudi“.

Postoje osnovi sumnje da su osobe lišene slobode, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, krijumčarile sedam državljana Iraka koji su trebali biti ilegalno prebačeni sa područja Bihaća, gdje su bili registrirani u jednom od migracijskih centara, preko Mostara na područje Republike Hrvatske. Takođe, postoje osnovi sumnje da su lišeni slobode na području Blagaja, općina Mostar, nad krijumčarenim osobama izvršili razbojništvo, te od istih na taj način otuđili veću količinu novca i mobilne telefone.

Osumnjičene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima je izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će Tužilaštvu Bosne i Hercegovine biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima.