Kadeti šeste generacije SIPA-e položili zakletvu

U službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu danas je (1.8.2016. godine) 11 kadeta SIPA-e položilo svečanu zakletvu pred zamjenikom ministra sigurnosti BiH Mijom Krešićem. Polaganjem zakletve oni su zvanično zasnovali radni odnos u SIPA-i u činu policajac.

Nakon što su prošli rigoroznu selekciju u okviru konkursne procedure za prijem kadeta SIPA-e, 11 polaznika pohađali su i uspješno završili osnovnu policijsku obuku za sticanje čina policajac, koju je provela Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova. Zamjenik ministra sigurnosti BiH rekao je da se od njih očekuje da rade profesionalno i požrtvovano i da mu je drago što je SIPA od danas ojačana mladim kadrovima. On je naglasio da je veoma važna saradnja agencija za provođenje zakona, kako bi borba protiv svih vidova kriminala bila efikasnija a građani Bosne i Hercegovine sigurniji.

Direktor SIPA-e Perica Stanić prilikom obraćanja kadetima rekao je da je velika čast i odgovornost biti službenik SIPA-e i poručio im da se od njih očekuje da posao policijskog službenika obavljaju zakonito, profesionalno i časno i da uvijek budu u službi građana. On je, također, rekao da SIPA planira u narednom periodu izgradnju namjenskog objekta u kojem će biti smještena Jedinica za specijalnu podršku SIPA-e, te da planira primiti još jednu generaciju kadeta, čime će biti dodatno kadrovski ojačana.

Pored zamjenika ministra sigurnosti BiH i direktora SIPA-e, ceremoniji su prisustvovali načelnici organizacionih jedinica SIPA-e, te direktori i zamjenici direktora partnerskih agencija u BiH.