Hayat TV: SIPA – vodeća policijska agencija u zemlji

U proteklom periodu SIPA je intenzivno radila na sprеčavanju, otkrivanju i istraživanju krivičnih djela iz svoje nadležnosti, čime je potvrdila ulogu vodeće i najjače policijske agencije u BiH i šire, te poželjnog partnera u međunarodnoj policijskoj razmjeni podataka i vođenju zajedničkih istraga sa policijskim agencijama iz neposrednog okruženja i drugih evropskih zemalja.

Direktor Goran Zubac je, nakon preuzimanja dužnosti direktora SIPA-e, najavio da će Agencija raditi na složenim predmetima, a poseban akcenat bit će na borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije, te ratnih zločina, kao i da će posebnu pažnju posvetiti jačanju sveukupnih istražnih kapaciteta SIPA-e i njenom materijalno-tehničkom jačanju, što će rezultate rada podići na veći kvalitativni nivo.

Veliki broj složenih operativnih akcija SIPA-e provedenih u proteklom periodu svjedoči upravo o tome da je direktor Zubac ispunio ono što je obećao. U periodu od 2012. do prvog polugodišta 2014. godine SIPA je provela 159 operativnih akcija u kojima je slobode lišeno ukupno 545 osoba po svim linijama rada.

Vijeće ministara BiH usvojilo je novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta SIPA-e 1.10.2014. godine, zbog čega je SIPA posebno zadovoljna, jer će usvajanje Pravilnika omogućiti još funkcionalnije obavljanje poslova i zadataka iz nadležnosti Agencije i efikasnije tretiranje ključnih problematika iz oblasti terorizma, organiziranog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije, te ratnih zločina i drugih krivičnih djela propisanih Krivičnim zakonom BiH. Sve ovo će rezultirati stvaranjem sigurnijeg ambijenta za život svih građana BiH, što je dužnost i osnovni zadatak SIPA-e.

O rezultatima SIPA-e i požrtvovanosti njenih pripadnika govori i prilog Hayat TV, objavljen u informativnoj emisiji “Vijesti u 7” od 2.10.2014. godine, pod naslovom “SIPA – vodeća policijska agencija u zemlji”.