Direktor SIPA-e sastao se sa predstavnicima FBI-ja povodom obuke za istražitelje

Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac sastao se danas (25.6.2014. godine) sa Annom Holden, šeficom Operativnog odsjeka za borbu protiv finansiranja terorističkih aktivnosti FBI-ja i Luisom Quesadom, pravnim atašeom Ambasade SAD.

Povod za održavanje sastanka je obuka koja se, u periodu od 23.6. do 27.6.2014. godine, u organizaciji Ambasade SAD održava u SIPA-i. Obuka je namijenjena istražiteljima koji rade na istragama terorizma a tema je finansiranje terorističkih aktivnosti i drugi bitni aspekti ove vrste kriminala.

Pored pripadnika SIPA-e, obuci prisustvuju i pripadnici Granične policije BiH, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, MUP-a R. Srpske, Policije Brčko distrikta i Službe za poslove sa strancima. Nakon završetka obuke u petak, 27.6.2014. godine, polaznicima kursa bit će uručeni certifikati o učešću.

Obuka je organizirana s ciljem dodatnog razvijanja saradnje u borbi protiv terorizma, a izvode je pripadnici FBI-ja, stručnjaci u oblasti borbe protiv terorizma i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Predstavnici FBI-ja naglasili su na današnjem sastanku da im je zadovoljstvo sarađivati sa SIPA-om. Također su istakli da SIPA radi izvanredan posao u oblasti borbe protiv kriminala, te da se raduju budućoj saradnji.

Direktor Zubac zahvalio se na podršci u jačanju operativnih kapaciteta SIPA-e, navodeći da istražitelji SIPA-e ovakvim vidom obuke usvajaju najbolje svjetske prakse, što se odražava na kvalitet njihovog rada. On je naglasio da će Agencija uzvratiti dobrim rezultatima.