Direktor SIPA-e Goran Zubac podržao aktivnosti Udruženja „Mreža žena policajaca“

U službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas je, 31.10.2013. godine, održan sastanak Udruženja „Mreža žena policajaca“. Sastanku su prisustvovale policijske službenice SIPA-e, a aktivne članice Udruženja prezentirale su dosadašnje aktivnosti „Mreže žena policajaca“.

Pored upoznavanja sa aktivnostima Udruženja, cilj sastanka je bio uključivanje više policijskih službenica SIPA-e u ovo udruženje.

Na sastanku je razgovarano o proširenju članstva Udruženja na nivou Agencije i šire, te o zajedničkom budućem radu za ispunjavanje ciljeva Udruženja radi poboljšanja integriteta i statusa policijskih službenica u agencijama za provođenje zakona.

Policijske službenice SIPA-e pozdravio je direktor Agencije Goran Zubac, rekavši da imaju njegovu podršku, te da podržava sve aktivnosti ovog udruženja.

Direktor Zubac je rekao da je u SIPA-i trenutno zaposleno 70 policijskih službenica, što je 12,7 % od ukupnog broja ovlaštenih službenih osoba u ovoj agenciji, te da će se u budućem periodu raditi na povećanju tog broja, u skladu sa obavezama iz Akcionog plana za implementaciju UNSCR Rezolucije 1325 “Žene, mir i sigurnost “ u BiH.

Podsjećamo da je početkom 2012. godine zvanično registrirano Udruženje „Mreža žena policajaca“ sa sjedištem u Sarajevu, koje okuplja policijske službenice iz 15 policijskih agencija u Bosni i Hercegovini. Cilj Udruženja je promocija rodne ravnopravnosti i demokratskih principa u radu policije, sa akcentom na zaštitu prava policijskih službenica, osiguranje ravnopravnog statusa i povećanje broja žena u policijskim strukturama općenito, a posebno na rukovodećim pozicijama.