Delegacija Ureda programa pružanja pomoći u borbi protiv terorizma (ATA) posjetila SIPA-u

Delegacija Ureda programa pružanja pomoći u borbi protiv terorizma (ATA), posjetila je danas, 23.9.2013. godine, Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i tom prilikom sastala se sa direktorom SIPA-e Goranom Zubcem.

Posjeta je upriličena povodom rekapitulacije i pregleda svih dosadašnjih obuka koje su, zahvaljujući saradnji sa Ambasadom SAD u BiH, pohađali pripadnci SIPA-e, kao i utvrđivanja potrebnih programa i vrsta obuka koje će se realizirati u narednom periodu.

Direktor SIPA-e Goran Zubac na sastanku je prezentirao podatke u vezi sa dosadašnjom uspješnom realizacijom svih sprovedenih obuka za službenike Agencije. On je istakao da je od osnivanja SIPA-e glavni i strateški partner za organiziranje i pružanje osnovnih i specijalističkih obuka na temu borbe protiv terorizma, Vlada SAD. Zahvaljujući Vladi SAD policijski službenici SIPA-e pohađali su najbolje kurseve koji se tiču savremenog terorizma i načina sprovođenja istraga s ciljem sprečavanja terorističkih akata, kao i razmjene iskustava sa kolegama – predavačima, koji imaju zavidno i dugogodišnje radno iskustvo u ovoj oblasti.

Predstavnici delegacije ATA u razgovoru sa direktorom SIPA-e istakli su da je proces obuke Agencije maksimalno transparentan i na visokom nivou, te su iskazali spremnost Ambasade SAD i Vlade SAD da i u narednom periodu na sličan način pruža podršku i jača kapacitete SIPA-e.