Njemačka policija uputila zahvalnicu SIPA-i

Brza i profesionalna reakcija SIPA-e primjer uspješne međunarodne policijske saradnje

Postupajući po informaciji Savezne kriminalističke policije SR Njemačke (BKA) Pokrajine Nordrhein-Westfalen, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u oktobru prošle godine locirali su i na području Sarajeva lišili slobode libanonskog državljana Chahrour Bilala. Za navedenom osobom bila je raspisana međunarodna potjernica zbog brutalnog razbojničkog napada, nakon što je pobjegao iz ustanove za izvršenje krivičnih sankcija u Njemačkoj.

SIPA je u okviru svojih nadležnosti brzo reagirala, locirala osumnjičenog i lišila ga slobode, nakon čega je predat Sudu BiH na dalje postupanje radi ekstradicije, a potom su ga preuzeli nadležni organi Njemačke.

Povodom navedenog, njemačka policija uputila je zahvalnicu direktoru SIPA-e u kojoj je navedeno da je ovo izuzetan primjer međunarodne policijske saradnje. „Ovim se srdačno zahvaljujem na brzoj i profesionalnoj podršci, te izuzetnom zalaganju pripadnika Vašeg državnog tijela“, navedeno je, između ostalog, u zahvalnici.

SIPA je ponosna na uspješno ostvarenu međunarodnu policijsku saradnju koja je rezultirala lišenjem slobode osobe za kojom se tragalo.

Policijski službenici SIPA-e u svakodnevnom radu sarađuju na nacionalnom i međunarodnom nivou, što je neophodno za efikasno suprotstavljanje najozbiljnijim sigurnosnim izazovima današnjice.