ARMIN KRŽALIĆ: SIPA ima volju, ima znanje, ima sredstva i želi da se bori protiv org. kriminala

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 10.9.2014. godine, u saradnji sa pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona, realizirali su akciju kodnog naziva „Brend“.

Ovo je jedna od najvećih akcija u borbi protiv organiziranog kriminala u BiH u kojoj je slobode lišeno 11 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima neplaćanje poreza, poreska utaja ili prevara, pranje novca i dr. Istražnim aktivnostima utvrđeno je da je organizirana kriminalna grupa nezakonitim radnjama stekla protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 11,6 miliona KM.

Akcija „Brend“ privukla je veliku pažnju medija u BiH, koji su tokom cijelog dana izvještavali o aktivnostima pripadnika SIPA-e, ali i pažnju medija zemalja iz regiona i šire.

Ova akcija privukla je pažnju i šire bh. javnosti, pa su tim povodom reagirali i brojni poslanici, delegati i ministri sa različitih nivoa vlasti u BiH. O akciji su pohvalno govorili i određeni stručnjaci za pitanja sigurnosti.

Armin Kržalić iz Centra za sigurnosne studije BiH u svojoj izjavi za BHT1 rekao je, između ostalog, da je svaka akcija u borbi protiv organiziranog kriminala u BiH dobrodošla. „Da li je akcija prije ili poslije izbora, to je apsolutno nebitno. Bitan je cilj, a to je borba protiv organiziranog kriminala. Ova akcija je pokazala da policijski organi, u ovom slučaju konkretno SIPA, ima volju, ima znanje, ima sredstva i želi da se bori protiv organiziranog kriminala“, rekao je Kržalić.

Posebne pohvale za akciju „Brend“ SIPA-i je uputila i Ambasada R. Austrije u BiH. Ottavio Bottecchie, ataše MUP-a Austrije u BiH, rekao je da složeni predmeti ove vrste nerijetko zahtijevaju i međunarodnu policijsku saradnju kako bi se rasvijetlila sva bitna dešavanja koja su u vezi sa predmetom. On je iskazao spremnost za saradnju i pružanje podrške daljoj istrazi.