Privremeno oduzeta poslovna dokumentacija

Akcija „Master“: SIPA pretresla objekat na području Brčko distrikta BiH

U nastavku aktivnosti u okviru predmeta „Master“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (22.11.2017. godine) na području Brčko distrikta BiH pretresli službene prostorije jedne pravne osobe.

Pretres je izvršen s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja finansijske poslovne dokumentacije i drugih predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH, uz podršku policijskih službenika Policije Brčko distrikta BiH.

Akcija „Master“ započeta je u maju ove godine kada je na širem području BiH slobode lišen veći broj osoba zbog postojanja osnova sumnje na počinjenje krivičnog djela organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima poreska utaja ili prevara, carinska prevara, primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi i pranje novca, a sve u vezi sa uvozom  tekstilne i druge robe iz Turske, Mađarske i Italije u BiH. Procjenjuje se da su osumnjičene osobe, čineći navedena krivična djela, oštetile budžet BiH za iznos veći od 4,5 miliona KM.

SIPA aktivno nastavlja rad na ovom predmetu radi utvrđivanja svih činjenica i dokumentiranja krivičnih djela.