У току оперативна акција кодног назива „Тебра”

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (у даљем тексту: СИПА) јутрос су (05.07.2019. године) започели оперативну акцију кодног назива „Тебра”. Акција се спроводи у координацији са МУП-ом Републике Хрватске и ПНУСКОК-ом, а у току су претреси стамбених објеката, покретних ствари и лица на више локација у Босни и Херцеговини и Републици Хрватској, као и лишења слободе више лица.

Ради се о сложеној и вишемјесечној истрази усмјереној према више лица у двије државе, за које постоје основи сумње да су као припадници организоване криминалне групе, с циљем стицања противправне имовинске користи, у временском периоду од краја 2018. године до данас, вршили неовлаштени промет различитих врста опојних дрога из Албаније, преко Црне Горе у Босну и Херцеговину и Републику Хрватску. Током вишемјесечне истраге на подручју БиХ, документовано је и одузето више стотина килограма опојне дроге „Канабис сатива“.

Постоје основи сумње у почињење кривичног дјела „Организовани криминал“ из члана 250. КЗ БИХ у вези са кривичним дјелом „Неовлаштени промет опојним дрогама“ из члана 195. КЗ БИХ.

Више информација о резултатима оперативне акције „Тебра” биће познато након реализације наведених активности.