У оперативној акцији „Камен“ лишена слободе четири лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су (17.5.2023. године) на подручју Зеничко-добојског кантона, Средњобосанског кантона, Унско-санског кантона и града Бања Лука реализовали оперативну акцију кодног назива „Камен“.

На једанаест локација претресене су стамбене и пословне просторије и покретне ствари које су у власништву осумњичених лица, због постојања основа сумње да су осумњичена лица починила кривично дјело из члана 250. КЗ БиХ „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелом из члана 195. КЗ БиХ „Неовлаштени промет опојним дрогама“, из члана 193. КЗ БиХ „Неовлаштен промет оружјем и војном опремом те производима двојне намјене“ и из члана 209. КЗ БиХ „Прање новца“. Лишена су слободе четири лица те спроведена у просторије СИПА-е ради криминалистичке обраде и испитивања у својству осумњичених.

Приликом претреса откривена су и привремено одузета два килограма опојне дроге сканк, путничко моторно возило, пиштољ са припадајућом муницијом, мобилни телефони те други предмети који могу послужити као доказ да су почињена наведена кривична дјела.

Оперативна акција је реализована по налогу Суда Босне и Херцеговие и под надзором Тужилаштва Босне и Херцеговине, у сарадњи са полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево, Зеничко-добојског кантона, Унско-санског кантона, Средњобосанског кантона и Министарством унутрашњих послова Републике Српске.

Вишегодишњим радом полицијских службеника СИПА-е на овом предмету прикупљени су докази да су осумњичена лица у периоду од 2019. године до данас извршила испоруке већих количина опојне дроге, и то око 300 килограма опојне дроге спид, више од 100 килограма опојне дроге сканк, 20 килограма смјесе за повећање количине масе за опојну дрогу спид, 42 литра амфетаминског уља те четири веће кесе опојне дроге екстази (од по килограм) и 50 комада различитог ватреног оружја (аутоматске пушке и пиштољи различитих марки и калибра). Испоруке опојних дрога и ватреног оружја вршене су како из Босне и Херцеговине у Европску унију тако и из Европске уније у Босну и Херцеговину, чија се вриједност изражава у вишемилионским износима.

У наведеном предмету остварена је међународна сарадња са полицијским службеницима УСКОК-а Републике Хрватске.

Такође, прибављене су и комуникације преко скај апликације и проведене и друге истражне мјере и радње.