У акцији „Делта“ СИПА лишила слободе 26 лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јуче су (7.7.2020. године), по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, реализовали оперативну акцију кодног назива „Делта“.

Приликом реализације оперативне акције, полицијски службеници СИПА-е претресли су лица, стамбене и пословне објекте на 32 локације у Брчком, Обудовцу, Бијељини, Тузли, Сребренику, Живиницама, Сарајеву, Зеници, Травнику, Новом Травнику, Витезу, Посушју, Грудама, Љубушком, Мостару и Томиславграду те лишили слободе 26 лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело из члана 250. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Организовани криминал“, у вези са чланом 210а. „Недозвољен промет акцизних производа“ и чланом 209. „Прање новца“ истог закона.

Осумњичена лица терете се да су у сарадњи са другим лицима, с циљем стицања противправне имовинске користи, основали групу за организовани криминал ради незаконитог стављања у промет дувана за пушење и цигарета, без плаћања акцизе на дуван за пушење и цигарете и без обиљежавања наведених производа акцизним маркицама Босне и Херцеговине, чиме је буџет Босне и Херцеговине оштећен за износ од око 36.000.000 КМ по основу неплаћене акцизе на дуван и цигарете.

Приликом претреса откривени су и привремено одузети предмети тражени наредбама, односно три машине за сјечење дувана, осам ручних машиница за мотање цигарета, око 14.215 кутија цигарета, око 35.720 комада ринфузних цигарета, 37 мобилних телефона, шест дигиталних вага, већа количина дувана за пушење, дувана у листу и резаног дувана, један печат, новац, двије аутоматске пушке са 134 комада припадајуће муниције и шест оквирова те одређена пословна документација.

Наведене активности извршене су у сарадњи са службеницима Управе за индиректно опорезивање БиХ, полицијским службеницима МУП-а Републике Српске, МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона, МУП-а Западнохерцеговачког кантона, МУП-а Тузланског кантона, МУП-а Зеничко-добојског кантона, МУП-а Средњобосанског кантона, МУП Кантона Сарајево и Полиције Брчко дистрикта БиХ.