СИПА због отмице лишила слободе четири лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту, под надзором Тужилаштва Босне и Херцеговине, дана 17. 1. 2024. године, претресли су на подручју Сарајева један стамбени објекат и лишили слободе четири лица, држављанина Авганистана, која се сумњиче да су од лица која не борави на територији Босне и Херцеговине тражили откуп за три отета лица, држављанина Ирана и Швајцарске, у износу од 8000,00 евра и 10.000,00 евра. Откуп је након тога и плаћен ван Босне и Херцеговине а лица пуштена.

Ова организована група отмичара мучила је и физички малтретирала отета лица, приликом чега су им нанијели тјелесне повреде те је једно лице завршило на болничком лијечењу.

Такође, једно од лица лишених слободе доводи се у везу са кривичним дјелом убиство које је извршено над једним од миграната у Имиграционом центру „Липа“ у Бихаћу, а које се десило 31. 12. 2023. године. Лице је лишено живота тако што је избодено ножем.

Наведене активности проведене су због постојања основа сумње да је организована група са подручја Авганистана починила кривична дјела „Организовани криминал“, „Организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела кријумчарење миграната“ и „Кријумчарење људи“, прописана кривичним законом Босне и Херцеговине, a у вези са кривичним дјелом „Отмица“, прописаним Кривичним законом Федерације Босне и Херцеговине, као и друга тешка кривична дјела за која се сумња да су их починила лица лишена слободе.

Лица лишена слободе спроведена су у службене просторије гдје се над њима врши криминалистичка обрада.

Током рада остварена је сарадња са полицијским тијелима Републике Србије и Швајцарске, као и Еурополом и Интерполом Босне и Херцеговине, Службом за послове са странцима и Обавјештајно-безбједносном агенцијом.