СИПА у грчком магазину “КАТАДРОМИ“

Грчки магазин “КАТАДРОМИ“ у издању за октобар-новембар 2014. године објавио је чланак о Јединици за специјалну подршку Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) под насловом „Антитерористичка јединица Босне и Херцеговине“, аутора Зорана Милошевића. “КАТАДРОМИ“ је специјализовани часопис са фокусом на војне и специјалне јединице, њихове обуке, тренинге и опрему.

У сврху писања наведеног чланка, новинар Зоран Милошевић посјетио је Јединицу за специјалну подршку СИПА-е у претходном периоду и провео дан са њеним припадницима.

У чланку објављеном на осам страна, између осталог, наводи се да је Јединица за специјалну подршку СИПА-е позната по бројним интервенцијама, првенствено хапшењу лица осумњичених за ратне злочине и друга тешка кривична дјела. Такође је наведено да је Јединица у релативно кратком периоду постала значајан сегмент у безбједносном систему БиХ и да су њени припадници у многим ситуацијама демонстрирали своје вјештине, висок ниво професионализма и одлучност у извођењу најсложенијих високоризичних задатака.

Чланак говори и о конкретним оперативним акцијама Јединице, њеном настанку, надлежностима, обуци и тренинзима, опреми и наоружању, те међународној сарадњи. У том контексту наводи се да је Јединица у протеклом периоду остварила успјешну сарадњу са бројним елитним специјалним јединицама из региона и шире, као што су: србијански САЈ и ПТЈ, француски РАИД, италијански ГИС, аустријске КОБРЕ, турски Озер Херекат, УС eр маршал, мађарски ТЕК и многим другим.