СИПА у акцији „ЦД“ лишила слободе седам особа због организованог криминала и трговине људимa

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) рано јутрос (23.6.2015. године) започели су међународну полицијску акцију кодног назива „ЦД“, која се изводи у сарадњи са полицијским органима Француске.

Акција се спроводи на подручју Зенице, Власенице, Приједора и Јајца, гдје је слободе лишено седам лица, а у току су претреси објеката на више локација.  Наведене активности реализују се по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ. Акција се истовремено спроводи и на подручју Француске.

Слободе су лишена лица иницијала Е.С., Д.Х., Т.Х., Л.Х., Н.Д., Б.Т. и Е.Х. због постојања основа сумње да су починили кривично дјело организовани криминал, у вези са кривичним дјелом трговина људима у сврху радне експлоатације.

Лица лишена слободе сумњиче се да су дужи временски период (од 2012. године) врбовала више женских особа тако што су са њима ступали у ванбрачне заједнице и организовали њихове одласке на подручје Француске, а потом их уцјенама, пријетњама, застрашивањем, злостављањем и другим видовима физичког и психичког насиља приморавали да врше кривична дјела џепне крађе на подручју Француске и шире и достављају им новац који прибаве на тај начин. У појединим случајевима жртве су била и дјеца.

Процјењује се да су осумњичена лица незаконитим активностима стекла противправну имовинску корист у износу већем од два милиона евра, који су куповином некретнина у БиХ и луксузних возила убацивали у легалне новчане токове или трошили на луксузан начин живота. Наведена лица сумњиче се и за кривична дјела прање новца, кривотворење исправа, кријумчарење људи, злоупотреба опојних дрога и др.

У рад заједничког истражног тима, који је први пут формиран, укључени се представници Тужилаштва БиХ и Тужилаштва Француске, те истражитељи СИПА-е и Одјељења за малољетнике Полицијске префектуре Париз, који су више мјесеци спроводили заједничке истражне радње на подручју двије државе.

Лица лишена слободе биће приведена у службене просторије СИПА-е, гдје ће се над њима извршити криминалистичка обрада, након чега ће, уз извјештај о постојању основа сумње о почињеном кривичном дјелу и починиоцима, бити предата Тужилаштву БиХ на даље поступање.

Акција кодног назива „ЦД“ показатељ је да су институције БиХ спремне и способне да се ефикасно супротставе најсложенијим облицима међународног организованог криминала и да су поуздан и сигуран партнер колегама из ЕУ.