СИПА привремено одузела око 7.000 пиратских носача звука и слике

Поступајући по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), у акцији кодног назива „Империјал“, данас су, 17.4.2014. године, претресли стамбене и пословне објекте на седам локација на подручју Унско-санског кантона, с циљем сузбијања недозвољеног кориштења ауторских права. Наведене активности реализоване су у сарадњи са припадницима МУП-а Унско-санског кантона.

Претреси су извршени због постојања основа сумње на почињење кривичног дјела из члана 243. КЗ БиХ „Недозвољено кориштење ауторских права“. У претресима је пронађено и привремено одузето око 7.000 носача звука и слике, за које се сумња да су пиратска издања, четири рачунарске јединице, четири штампача, два скенера, 11 резача, 665 одштампаних омота и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку. Приликом претреса једног стамбеног објекта у Цазину откривена је радионица за израду пиратских носача звука и слике.

Тужилаштву БиХ биће достављен извјештај о поступању по наредби Суда БиХ, а против четири лица биће поднесен извјештај о почињеном кривичном дјелу и извршиоцима.