АКЦИЈА „БАЛКАНСКИ КАРТЕЛ“

СИПА привремено обуставила трансакције укупне противвриједности од 426.721,31 КМ

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су (9.7.2019. године) на подручју Мркоњић града реализовали међународну оперативну акцију кодног назива „Балкански картел“. Акција је изведена по наредбама Суда Босне и Херцеговине и Тужилаштва Босне и Херцеговине, а истрагом су обухваћена два физичка лица и једно правно лице због постојања основа сумње да су починили кривично дјело из члана 209. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Прање новца“.

Приликом реализације наведених активности полицијски службеници СИПА-е претресли су стамбене и помоћне објекте, покретне ствари, рачунаре, телефонске уређаје и том приликом открили и привремено одузели већу количину документације и других предмета, те форензички изузели већу количину електронских података.

У складу са одредбама Закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, полицијски службеници СИПА-е привремено су обуставили трансакције на девизним и КМ рачунима једног физичког лица и једног правног лица у износу од 367.847,68 КМ и 30.114,39 евра, укупне противвриједности од 426.721,31 КМ.

СИПА ће Тужилаштву Босне и Херцеговине и Суду Босне и Херцеговине о реализацији наведених активности доставити одговарајуће извјештаје.