Оперативна акција „Банкар“

СИПА на подручју Сарајева лишила слободе три лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су (5.9.2019. године) на подручју Сарајева реализовали оперативну акцију кодног назива „Банкар“. Акција је реализована по наредбама Кантоналног суда у Сарајеву и Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево.

Полицијски службеници СИПА-е претресли су стамбене објекте на три локације и лишили слободе три лица због постојања основа сумње да су починила кривично дјело из члана 340. Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине „Удруживање ради чињења кривичног дјела“, у вези са кривичним дјелом из члана 383. „Злоупотреба положаја и овлаштења“, а све у вези са кривичним дјелом из члана 272. „Прање новца“ истог закона.

Приликом претреса откривени су и привремено одузети предмети и пословна документација који могу послужити као докази у даљем току кривичног поступка.

У вези са наведеним, СИПА је надлежном тужилаштву поднијела извјештај о почињеним кривичним дјелима и извршиоцима против три лица због постојања основа сумње да су као упосленици једне од пословних банака у Босни и Херцеговини у од почетка 2016. године до 2019. године, искористивши службени положај и прекорачивши границе службених овлаштења, за лични рачун вршили електронску купопродају страних валута по курсној листи која није била уобичајена за период од почетка 2016. године до марта 2019. године, односно према оним вриједностима девизних курсева које су осумњичени прије продаје незаконито и систематски вишеструко увећавали. Они су системски мијењали паритет валута прије трaнсфера на своје рачуне отворене у различитим пословним банкама у Босни и Херцеговини с циљем прикривања, да би тако стечен новац, за који су знали да је прибављен кривичним дјелом, убацивали у платни систем Босне и Херцеговине, користећи га на различите начине. На овај начин стекли су противправну имовинску корист у износу од 1.094.626,30 КМ, те нанијели штету једној пословној банци у Босни и Херцеговини у износу од 1.082.813,79 КМ.