ОПЕРАТИВНА АКЦИЈА КОДНОГ НАЗИВА „БРЕНД“

СИПА ЛИШИЛА СЛОБОДЕ ШЕСТ ЛИЦА

У оквиру предмета кодног назива „Бренд“, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) претресли су данас (3.2.2021. године) лица, стамбене објекте, службене просторије Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине и покретне ствари које користи шест осумњичених лица, службеника Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине. Претреси су извршени на седам локација на подручју Тузле, Бијељине, Градачца, Лукавца и Лепницe у општини Орашје.

Слободе је лишено шест лица због постојања основа сумње да су починила кривично дјело из члана 249. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Удруживање ради чињења кривичних дјела“, у вези са кривичним дјелима из члана 217. „Примање дара и других облика користи“ и члана 220. „Злоупотреба положаја или овлаштења”, прописаних истим законом.

Током претреса откривени су и привремено одузети мобилни телефони, лаптопи и интерне евиденције, те предмети који потичу из кривичног дјела.

Лица лишена слободе приведена су у просторије СИПА-е ради криминалистичке обраде, након чега ће бити предата у даљу надлежност Тужилаштву БиХ.

Наведене активности проведене су под надзором Тужилаштва Босне и Херцеговине и у сарадњи са полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Министарства унутрашњих послова Тузланског кантона и Министарства унутрашњих послова Посавског кантона.