СИПА лишила слободе шест лица због неовлаштеног промета опојним дрогама

У наставку оперативне акције кодног назива „Сkaj“, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) лишили су слободе шест лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело из члана 250. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелом из члана 195. истог закона „Неовлаштени промет опојним дрогама“.

У току су претреси на четири локације у Стоцу, Требињу и Кисељаку а у досадашњем дијелу оперативних активности полицијски службеници су открили и привремено одузели више стотина хиљада евра, три тзв. „крипта” телефона, више мобилних телефона, одређену количину опојне дроге као и друге предмете и трагове који се могу довести у везу са наведеним кривичним дјелима.

Постоје основи сумње да су се наведена лица, с циљем стицања противправне имовинске користи, бавила неовлаштеним међународним прометом опојних дрога, односно да се доводе у везу са кријумчарењем најмање седам тона опојне дроге канабис сатива из Албаније и Црне Горе у Босну и Херцеговину и Републику Хрватску, као и у земље Европске уније.

Полицијски службеници СИПА-е су у протеклих 20 мјесеци привремено одузели око три тоне опојне дроге канабис сатива у више одвојених оперативних акција.

Након криминалистичке обраде у просторијама СИПА-е, лица лишена слободе биће предата у даљу надлежност Тужилаштву БиХ.

Наведене активности врше се по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ.