СИПА лишила слободе 13 лица због ратног злочина

Поступајући по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), у раним јутарњим сатима (1.9.2014. године), на подручју Теслића, Добоја и Дервенте слободе су лишили 13 лица због ратног злочина.

У току су претреси објеката на више локација с циљем проналаска и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку. Наведене активности реализују се у сарадњи са припадницима МУП-а Републике Српске, МУП-а Зеничко-добојског кантона и МУП-а Средњобосанског кантона.

Слободе су лишена лица иницијала А.Б., М.С., М.Ђ., Д.К., П.М., М.П., Д.Ћ., Д.М., Д.С., С.Г., П.С., В.Д. и З.Ш. због постојања основа сумње да су починили кривично дјело из члана 172. КЗ БиХ „Злочин против човјечности“ над лицима бошњачке и хрватске националности на ширем подручју Теслића и Добоја током 1992. године.

Лица лишена слободе биће приведена у службене просторије СИПА-е, гдје ће се над њима извршити криминалистичка обрада, након чега ће се, сходно упутствима поступајућег тужиоца Тужилаштва БиХ, одлучити о њиховом даљем статусу.