САРАЈЕВО: СИПА привремено одузела документацију из Министарства одбране БиХ

Поступајући по наредби Суда Босне и Херцеговине, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јуче су (10.3.2020. године) привремено одузели документацију из Министарства одбране БиХ, која се односи на продају и испоруку вишкова наоружања и муниције једној фирми из Републике Хрватске.

Наведене активности резултат су провођења истраге по наредби Тужилаштва БиХ, која се односи на постојање основа сумње да су у периоду од 22.3.2010. године до 22.10.2010. године, без сагласности Предсједништва Босне и Херцеговине, донесене двије одлуке и закључена четири анекса на четири уговора о продаји неперспективног наоружања и муниције, закључена 2003. и 2004. године између ентитетских министарстава одбране и једног предузећа из Републике Хрватске. Осумњичено лице измијенило је битне елементе основних уговора, тако што је смањивало количине наоружања и муниције које је теже продати на тржишту, а истовремено увећавало количине наоружања и претежно муниције које је купцу било лакше продати на тржишту, како би удовољило захтјевима предузећа из Републике Хрватске. Наведеним радњама оштећен је буџет институција Босне и Херцеговине у износу од 6.297.580,25 КМ.

О реализацији наведене наредбе полицијски службеници СИПА-е сачиниће одговарајуће извјештаје, који ће заједно са прилозима бити достављени Суду Босне и Херцеговине и Тужилаштву Босне и Херцеговине.