Оперативне акције „Алтерего I и II“ – слободе лишено 13 лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту ( СИПА ) јуче су (26. 9. 2023. године), по налозима Кантоналног суда у Тузли и Окружног суда у Бањoj Луци, на подручју Тузле, Калесије, Бијељине, Зворника, Сребренице и Братунца реализовали оперативне акције „Алтерего I и II“, током којих су извршени претреси на 15 локација и лишено слободе 13 лица.

Лица лишена слободе спроведена су у просторије СИПА-e ради криминалистичке обраде и испитивања у својству осумњичених, након чега су у законском року предата у даљу надлежност поступајућих тужилаца Кантоналног тужилаштва Тузланског кантона и Републичког јавног тужилаштва Републике Српске.

Приликом претреса откривена је и привремено одузета већа количина новца, путне исправе, рачунари и лаптопи, бјанко дипломе, печати и друга документација и предмети који могу послужити као доказ да су почињена кривична дјела.

Активности су проведене због постојања основа сумње да су почињена кривична дјела „Организовани криминал“, „Кривотворење исправа“, „Овјеравање неистинитог садржаја“, „Недопуштено складиштење робе“ и „Кријумчарење“, прописана Кривичним законом Федерације Босне и Херцеговине, као и кривична дјела „Удруживање ради вршења кривичног дјела“, „Фалсификовање исправе“, „Издавање и употреба неистинитог љекарског или ветеринарског увјерења“, „Давање мита“, „Примање мита“, „Злоупотреба службеног положаја или овлаштења“ и „Трговина утицајем“, прописана Кривичним закоником Републике Српске.

Приликом реализације наведених активности остварена је сарадња са полицијским службеницима министарстава унутрашњих послова Републике Српске и Тузланског кантона.