Договорени правци будуће сарадње у области ратних злочина

Одржан састанак представника Тужилаштва БиХ и СИПА-е

У Тужилаштву БиХ данас је (3.9.2015. године) одржан радни састанак представника Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ и Сектора за истраживање ратних злочина и кривичних дјела кажњивих по међународном хуманитарном праву Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА).

На састанку је разговарано о сарадњи Тужилаштва БиХ и СИПА-е у области ратних злочина, те су договорене будуће активности ради што ефикаснијег спровођења истражних радњи и лишења слободе осумњичених за ратне злочине. Разговарано је и о модалитетима ефикаснијег проналаска лица која се скривају или су недоступна правосудним органима, а сумњиче се за ратне злочине и кршења међународног хуманитарног права.

У протеклом периоду заједнички је реализовано више стотина активности које су укључивалес спровођење истрага и прикупљање доказа, проналазак и лишења слободе осумњичених лица у свим крајевима БиХ, проналазак и идентификовање жртава и свједока ратних злочина и низ других активности.

Закључено је да је досадашња сарадња била интензивна и добра, те да ће бити настављена у наредном периоду с циљем откривања и процесуирања што већег броја лица осумњичених за ратне злочине и кршења међународног хуманитарног права.