Међународна оперативна акција „АТМ“ – слободе лишено осам лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су, у склопу међународне оперативне акције „АТМ“, на подручју Сарајева и Зенице претресли пословне и стамбене објекте и покретне ствари на 14 локација.

Слободе је лишено осам лица због постојања основа сумње да су починили кривична дјела „Организовани криминал“ и „Прање новца“, прописана Кривичним законом Босне и Херцеговине.

Лица лишена слободе спроведена су у просторије СИПА-е ради криминалистичке обраде и испитивања у својству осумњичених.

Приликом претреса откривена је и привремено одузета одређена пословна и банковна документације, рачунари као и други предмети који могу послужити као доказ у кривичном поступку.

Путем банака провјерени су рачуни и сефови осумњичених лица, приликом чега су и привремено обустављене трансакције у износу од 69.024,36 конвертибилних марака.

Међународна оперативна акција резултат је рада Заједничког истражног тима СИПА-е и Тужилаштва Босне и Херцеговине и Специјалног тужилаштва Републике Словеније и Полиције Републике Словеније.

У периоду од октобра 2016. године до фебруара 2023. године на подручју Босне и Херцеговине извршено је прање новца у износу од преко 7,4 милиона конвертибилних марака стечених кривичним дјелима почињеним на штету већег броја правних лица из Републике Словеније.