„Кримоловци“ у мају: Запримљенo укупно 280 пријавa од којих су 22 са корисним информацијама

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (у даљем тексту: СИПА) у мају 2020. године регистровали су укупно 197 позива на телефонској линији „Кримоловци“, од којих је шест било са корисним информација о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Поред наведеног, путем електронског обрасца за пријаву кривичног дјела запримљене су укупно 83 пријаве, од којих је 16 са корисним информацијама о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Највећи број информација односио се на кривична дјела у вези са опојним дрогама, злоупотребом службеног положаја, ратним злочинима и осталим кривичним дјелима. Од укупног броја запримљених информација путем „Кримоловаца“ и електронског обрасца, 17 је прослијеђено на даље поступање надлежним полицијским органима у Босни и Херцеговини, а по пет је поступала и СИПА.

У мају je примљено 14 повратних информација од надлежних полицијских и других органа које су у вези са раније достављеним информацијама запримљеним путем „Кримоловаца“ или електронског обрасца за пријаву кривичног дјела.

Поред наведеног, полицијски службеници СИПА-е дали су 41 савјет грађанима који су их контактирали путем анонимног и бесплатног телефонског броја „Кримоловци“ – 080 020 505.