Директор СИПА-е учествовао на састанку у Републици Хрватској

Директор Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) Дарко Ћулум учествовао је 15.3.2023. године на билатералном састанку представника Министaрства унутрашњих послова Републике Хрватске на челу са главним директором полиције Николом Милином и представницимa полицијских тијела Босне и Херцеговине.

Као представници Босне и Херцеговине на радном састанку учествовали су и замјеник директора СИПА-е Зоран Галић, директор Граничне полиције Босне и Херцеговине  Мирко Купрешаковић и директор Службе за послове са странцима Жарко Лакета, а као представници Републике Хрватске замјеник главног директора полиције Јозо Шукер, помоћник главног директора полиције и начелник Управе за границу Зоран Ничено, помоћник главног директора полиције и начелник Управе криминалистичке полиције Антонио Геровац.

На радном састанку разматрана је безбједносна ситуација на заједничкој државној граници, с посебним освртом на тренутно стање и кретање те трендове незаконитих миграција, као и провођење Споразума између Републике Хрватске и Савјета министара Босне и Херцеговине о сарадњи у надзору државне границе и Протоколу о провођењу мјешовитих патрола уз заједничку државну границу. Такође, тема билатералног састанка била је и провођење Споразума између Републике Хрватске и Савјета министара Босне и Херцеговине о предаји и преузимању лица код којих је улазак или боравак незаконит.

Представници обје стране усагласили су се да је досадашња сарадња надлежних полицијских тијела добра те да постоји могућност побољшања сарадње због изазова с којима су суочени с обје стране државне границе. Наведено се, првенствено, односи на сузбијање свих облика прекограничног криминала, с посебним нагласком на сузбијање кријумчарења лица и превенцију незаконитих миграција, као и на прихват лица на заједничкој државној граници. 

Интензивираће ће се и по потреби провести додатна обука полицијских службеника који учествују у провођењу мјешовитих патрола кроз заједнички програм обуке.