Делегација Независне комисије за борбу против корупције Хонг Конга посјетила СИПА-у

Државну агенцију за истраге и заштиту (СИПА) посјетила је данас (16.7.2019. године) делегација Независне комисије за борбу против корупције Хонг Конга (ИЦАЦ), предвођена Комесаром ИЦАЦ-а Симоном Пехом и састала се са делегацијом СИПА-е на челу са директором Перицом Станићем.

Директор Станић упознао је госте са организационом структуром СИПА-е, надлежностима и свим другим битним појединостима у вези са њеним успјешним функционисањем, те презентовао досадашња достигнућа СИПА-е, с посебним акцентом на реализоване акције у борби против организованог финансијског криминала и корупције. Поред наведеног, директор Станић је истакао да СИПА има надлежност за поступање на читавој територији Босне и Херцеговине и да ради на откривању и истрази најкомплекснијих кривичних дјела тероризма, организованог криминала, ратних злочина, прања новца и финансирања тероризма, као и тешког финансијског криминала и корупције. Он је рекао да је увидом у информације о ИЦАЦ-у несумњиво да СИПА и ИЦАЦ имају додирне тачке у свом дјеловању у борби против корупције.

Током састанка делегација ИЦАЦ-а је презентовала видео-филм који садржи историјат и околности успостављања ИЦАЦ-а, стање корупције у Хонг Конгу од 1970. године до данас, ингеренцију ИЦАЦ-а која има „тространи“ приступ за борбу против корупције: истрага, превенција и едукација, на основу којих принципа су успостављени и Одјељење за истраге, Одјељење за превенцију и Одјељење за односе са јавношћу, као и ингеренције наведених одјељења и људске капацитете којима располажу.

Поред наведеног, чланови ИЦАЦ делегације упознати су са законима који су у примјени у Босни и Херцеговини у области превенције и борбе против корупције, одузимања и управљања имовином стеченом извршењем кривичних дјела, заштитом пријавитеља корупције, успостављања специјализованог тијела у области корупције АПИК-а, усклађивању одређених релевантних законских норми са међународним конвенцијама, првенствено заштите пријавитеља корупције и др.

Након састанка члановима делегације ИЦАЦ-а изражена je захвалност на размјени искустава и израженом интересовању за дјеловање СИПА-е.