Uspješno završena obuka pripadnika Jedinice za specijalnu potporu SIPA-e u organizaciji OS BiH

U organizaciji Oružanih snaga BiH (OS BiH), pripadnici Jedinice za specijalnu potporu SIPA-e, u periodu od 08.07. do 02.08.2013. godine, nazočili su obuci na temu “Tehnike breachinga - korištenje eksploziva”. Obuka je održana u vojarni Rajlovac i na poligonima Oružanih snaga BiH na području Sarajeva.
Cilj obuke je bio da se pripadnici Jedinice za specijalnu potporu upoznaju sa posebnim “breaching” tehnikama, odnosno tehnikama nasilnog prolaza do zabarikadiranih osoba ili objekata, te da svoju borbenu spremnost podignu na još veću razinu.

„Ova zahtjevna i u tehničkom smislu složena obuka bit će implementirana u budućem radu Jedinice kada se ukaže potreba za `stvaranjem otvora` kroz prepreke sigurnom upotrebom eksploziva“, istakao je komandant Jedinice za specijalnu potporu SIPA-e Mirsad Vilić.
Nakon uspješno završene obuke, polaznicima su dodijeljeni certifikati, a obratio im se brigadni general OS BiH Sakib Forić, naglasivši da će Oružane snage BiH uvijek podržavati sigurnosne strukture BiH na putu njihovog usavršavanja, kako bi spremno i profesionalno odgovorile svim izazovima u budućem radu.