U nastavku operativne akcije „Zip“ – slobode lišeno jednu osobu

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su (20.02.2024. godine), u nastavku operativne akcije „Zip“ na području Kladnja slobode lišili jednu osobu, koje je sprovedeno u prostorije SIPA-e, gdje je nad njom izvršena kriminalistička obrada i ispitivanje u svojstvu osumnjičenog. O daljem statusu navedenog lica će se u zakonoskom roku odrediti postupajući tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Osoba je lišena slobode po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i uz nadzor Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo kaznena djela „Organizirani kriminal“ u vezi sa kaznenim djelima „Krijumčarenje lica“, „Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata“ propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

Podsjećanja radi policijski službenici SIPA-e su dana 06.02.2024. godine realizirali operativnu akciju „Zip“, kojom prilikom je slobode lišeno devet osoba, koja je rezultat višemjesečne provedene istrage u suradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Hrvatske, uz podršku Europola, kada je zadokumentovano krijumčarenje oko 70 lica državljana Republike Turske iz Bosne i Hercegovinu u Republiku Hrvatsku, te dalje u zemlje Evropske unije. Krijumčarenje je vršeno na način da su lica prevožena skrivena u kamionima sa teritorije Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske.