SIPA: U tijeku pretrage objekata na pet lokacija zbog neovlaštenog prometa oružjem

U okviru predmeta kodnog naziva „Pink“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas (23.6.2014. godine) pretražuju objekte na pet lokacija na području općina Banja Luka, Laktaši i Prijedor. Aktivnosti se provode po nalozima Suda BiH i Tužiteljstva BiH, a po zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći Višeg suda u Parizu.

Pretrage se vrše radi dokumentiranja kaznenog djela organizirani kriminal u svezi s kaznenim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe, koje je na teritoriji BiH i Francuske počinila organizirana kriminalna grupa.

U travnju 2013. godine Francuska policija zaplijenila je veće količine automatskih pušaka, pištolja i streljiva, koje je u skrivenim pretincima putničkog motornog vozila prokrijumčareno iz BiH u Francusku, te slobode lišila pet bh. državljana.

U okviru današnje akcije, u službenim prostorijama SIPA-e bit će saslušano više osoba koje se dovode u svezu sa izvršenjem navedenog kaznenog djela, nakon čega će se, shodno odluci nadležnog tužitelja Tužiteljstva BiH, odlučiti o njihovom daljem statusu.