SIPA pretražila dva objekta na području Tuzle zbog nedozvoljenog korištenja autorskih prava

 Postupajući po nalozima Suda BiH i Tužiteljstva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u okviru predmeta kodnog naziva „Dječija knjiga“, 29.4. i 30.4. 2014. godine, pretražili su objekte na dvije lokacije na području Tuzle zbog postojanja osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela iz članka 243. KZ BiH „Nedozvoljeno korištenje autorskih prava“.

U akciji je pretražen jedan poslovni objekt - knjižara i skladišni prostor koji koristi ista pravna osoba. Prilikom pretrage pronađene su i privremeno izuzete 1693 knjige različitih autora, koje su bez odobrenja autora ili drugog nositelja autorskog prava štampane i distribuirane na području BiH, veći broj autorskih i prevodilačkih ugovora, te različita financijska dokumentacija (kartice prometa, fakture i dr.).

SIPA će Sudu BiH i Tužiteljstvu BiH u najkraćem roku dostaviti izvješće o realizaciji naloga Suda BiH, a protiv odgovorne osobe, vlasnika poslovnog objekta, Tužiteljstvu BiH u prethodnom periodu podneseno je izvješće o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju.