Nastavak akcije „List“

SIPA pretražila dva objekta na području Gruda

U nastavku akcije kodnog naziva „List“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su (13.9.2015. godine) pretražili dva objekta na području općine Grude. Aktivnosti su izvedene u suradnji sa pripadnicima Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Pretraženi su objekti koje koriste osobe inicijala R.B. i Z.B. s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Tijekom pretrage pronađena je i privremeno oduzeta jedna mašina za sječenje duhana, oko 170 kg sječenog duhana i drugi predmeti. Navedene aktivnosti realizirane su po nalozima Suda BiH i Tužiteljstva BiH, uz asistenciju pripadnika MUP-a Zapadno-hercegovačke županije.

Osobe inicijala R.B. i Z.B. sumnjiče se da počinile kazneno djelo organizirani kriminal, u svezi sa kaznenim djelom porezna utaja ili prijevara. Oni se sumnjiče da su kao članovi organizirane kriminalne grupe tijekom 2015. godine više puta na tržište Republike Hrvatske prokrijumčarili veće količine sječenog duhana i nezakonito ubacili u ilegalan promet. R.B. i Z.B. pozvani su jučer u službene prostorije SIPA-e i saslušani u svojstvu osumnjičenih.

Tijekom rada na ovom predmetu ostvarena je bliska suradnja sa policijskim tijelima Republike Hrvatske, prilikom čega su intenzivno razmjenjivana operativna saznanja i informacije. Također, na području Republike Hrvatske jučer su koordinirano provedene aktivnosti na terenu.

Podsjećamo, u okviru akcije ”List“, koja je započeta 13. srpnja ove godine, SIPA je lišila slobode više osoba koje se dovode u svezu sa krijumčarenjem visokotarifnih roba u BiH, odnosno nezakonitim prometom duhana u listu i sječenog duhana, te pretražila objekte na 31 lokaciji na širem području BiH.