SIPA lišila slobode sedam osoba zbog ratnog zločina

Postupajući po nalogu Tužiteljstva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), danas su, 27.12.2013. godine, u ranim jutarnjim satima, na području Rogatice i Sarajeva slobode lišili sedam osoba zbog ratnog zločina. Navedene aktivnosti realizirane su uz asistenciju pripadnika MUP-a Županije Sarajevo i pripadnika MUP-a RS (Centar javne sigurnosti Istočno Sarajevo)

Na području Rogatice slobode su lišene osobe inicijala M.Š., A.Š. i Z.A., dok su na području Sarajeva slobode lišene osobe inicijala I.H., T.Š., A.A. i E.D. Navedene osobe lišene su slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz članka 142. preuzetog Kaznenog zakona SFRJ „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su kao pripadnici snaga Armije RBiH u kolovozu 1992. godine počinile ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti u mjestu Kukavice, općina Rogatica.

Postupajući po nalozima Suda BiH, policijski službenici SIPA-e danas su pretresli objekte na sedam lokacija na području Rogatice i Sarajeva i pronašli i privremeno izuzeli određenu dokumentaciju koja može poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Nakon izvršene kriminalističke obrade u službenim prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode bit će predate Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje.