SIPA lišila slobode osam osoba zbog neovlaštenog prometa oružjem

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u okviru operativne akcije „Led“, na području Cazina i Bosanske Krupe pretražili stambene i druge prostorije i pokretne stvari na osam lokaciji.

Pretrage su izvršene zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo „Neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe“, propisano Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

Slobode je lišeno osam osoba koje će tijekom dana biti sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih.

Prilikom pretraga otkriveno je i privremeno oduzeto sedam automatskih pušaka, dvije poluautomatske puške, tri vojne puške M48 kalibra 7,9 mm, dva pištolja, 2 kg eksploziva, dvije ručne bombe M75, sporogoreći štapin, trotilski metak, 458 komada streljiva za puške, 155 komada municije za pištolj, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da je počinjeno navedeno kazneno djelo.

Pretreaga je realizirana na temelju naloga Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, u suradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona.