Reagiranje SIPA-e na iznošenje različitih dezinformacija u javnosti povodom protesta građana

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) proteklih dana u više navrata javno je prozivana zbog neangažiranja za vrijeme prosvjednih okupljanja u Federaciji BiH, 7.2.2014. godine, i napada na Predsjedništvo BiH. Radi objektivnog i istinitog informiranja javnosti u svezi sa navedenim, obavještavamo vas o sljedećem:

Prema važećoj zakonskoj regulativi osiguranje javnog reda i mira u FBiH u isključivoj je nadležnosti entitetskih i županijskih MUP-ova, odnosno Policije Brčko distrikta, a u ovom slučaju MUP-a Županije Sarajevo, te Federalne uprave policije (FUP).

Osiguranje zgrade Predsjedništva BiH, u kojoj su smješteni članovi Presjedništva, predsjednik Federacije BiH i dva potpresjednika, u isključivoj je nadležnosti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (članovi Predsjedništva), odnosno FUP-a (predsjednik Federacije i potpredsjednici), koji su dužni da, sukladno zakonu, pružaju fizičku i tehničku zaštitu ovih osoba, i to po mjestu stanovanja, mjestu rada i u kretanju. Ovakvoj tvrdnji ide u prilog i činjenica da je FUP dan prije prosvjeda, 6.2.2014. godine, formirao krizni stožer, što je potvrda da su za stanje javnog reda i mira u FBiH isključivo odgovorni Federalni MUP i županijski MUP-ovi, te da su imali zadatak da spriječe eventualna nezakonita postupanja građana za vrijeme prosvjeda, te počinjenje materijalne štete.

Naime, nakon formiranja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (Direkcija) sve ingerencije koje se odnose na fizičku i tehničku zaštitu osoba, objekata i druge imovine na državnoj razini prešle su u nadležnost ove institucije, što se odnosi i na zgradu Predsjedništva BiH. Sukladno „Odluci o preuzimanju poslova, objekata, sredstava za rad i uposlenih između Ministarstva sigurnosti BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH“ (Službeni glasnik BiH, broj: 94 od 15.11.2010. godine) Vijeća ministara BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH preuzela je ljudske i materijalne resurse SIPA-e u dijelu koji se odnosi na organiziranje i sprovođenje fizičke i tehničke zaštite osoba i objekata tijela Bosne i Hercegovine i diplomatsko-konzularnih predstavništava koji se posebno štite. Rok za okončanje aktivnosti u svezi sa preuzimanjem poslova, objekata i uposlenih, te zvanična primopredaja, bio je 31.12.2010. godine. Direkcija je 1.1.2011. godine započela samostalno obavljati poslove iz svoje nadležnosti, odnosno poslove zaštite osoba i objekata, što uključuje i zgradu Predsjedništva BiH. Napominjemo da je tada u Direkciju prešlo čak 758 uposlenih SIPA-e, od čega 743 policijska službenika.

Želimo naglasiti da, sukladno propisanim nadležnostima, i zgradu sjedišta Državne agencije za istrage i zaštitu u Istočnom Sarajevu, kao i regionalne urede SIPA-e u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjaluci, osiguravaju pripadnici Direkcije, jer je to isključivo u nadležnosti ove institucije.

Na temelju navedenog, nedvojbeno je jasno da nakon formiranja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, SIPA nema nikakve zakonske nadležnosti za postupanje kada je u pitanju ova oblast. Sukladno Zakonu o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, poslovi iz nadležnosti SIPA-e su: sprječavanje, otkrivanje i istraga kaznenih djela organiziranog kriminala, terorizma, ratnih zločina, trgovine ljudima i drugih kaznenih djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, te teškog financijskog kriminala, zatim zaštita svjedoka, što smo imali priliku javnosti prezentirati brojnim operativnim akcijama SIPA-e u borbi protiv organiziranog kriminala, a jedna takva akcija realizirana je na osnovu naloga Suda BiH i u vrijeme prosvjeda na području Zeničko-dobojske županije, za šta je SIPA zaprimila veliki broj pohvala građana BiH.

Sukladno Zakonu o SIPA-i, Jedinica za specijalnu potporu SIPA-e pruža potporu isključivo organizacijskim jedinicama SIPA-e prilikom obavljanja mjera i radnji iz njene nadležnosti, osiguravajući dodatnu policijsku taktiku, opremu i osoblje, te obavlja najzahtjevnije i najsloženije taktičke i operativno-tehničke policijske radnje, primjenjujući pri tome policijska ovlaštenja u visokorizičnim situacijama. Ova jedinica nije namijenjena, niti su njeni pripadnici osposobljeni i obučeni za kontrolu masa i suzbijanje nemira.

Odmah nakon saznanja za prosvjedna okupljanja građana u Federaciji BiH i za materijalne posljedice, a na temelju informacija koje je SIPA zaprimila, ravnatelj SIPA-e izdao je naredbu o angažiranju svih obavještajnih kapaciteta, s ciljem prikupljanja relevantnih podataka i njihovog pravovremenog dostavljanja nadležnim policijskim tijelima u BiH.

U svezi sa izjavama ravnatelja Federalne uprave policije, g. Dragana Lukača, koje je dao određenim medijima, a u kojima je izvješća o počinjenom kaznenom djelu koje je SIPA protiv njega podnijela Županijskom tužiteljstvu Županije Sarajevo okvalificirao kao „specijalni rat“, radi objektivnog i istinitog informiranja javnosti, ističemo da se radi o prijavama zbog zlouporabe položaja ili ovlasti. Konkretno, radi se o nezakonitom uzimanju sredstava iz proračuna Federacije BiH po temelju naknada koje nemaju karakter plaće, na ime troškova smještaja i naknade za režijske troškove, čime je g. Lukač, na temelju visine naknade koju je nezakonito primao, sebe svrstao u kategoriju ministara u Vladi FBiH. Druga prijava se, također, odnosi na zlouporabu položaja ili ovlasti zbog utvrđenih nezakonitih radnji u svezi sa radnim stažom g . Lukača, odnosno na nezakonito brisanje radnog staža.

Krajnji cilj neutemeljenih napada na SIPA-u možemo slobodno kvalificirati kao pokušaj da se odgovornost i neuspjeh u zaštiti imovine, te propusti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i FUP-a prenesu na druge agencije, konkretno na menadžment SIPA-e, kao i da se na ovaj način skrene pažnja sa postupka koji se vodi protiv g. Lukača. Posebno ističemo da prijave protiv g. Lukača nisu rezultat operativnih aktivnosti SIPA-e, niti je istragu inicirala ova agencija, nego je pokrenuta na temelju prijave visokopozicioniranih policijskih službenika FUP-a protiv g. Lukača, na temelju čega SIPA, postupajući po naredbama Županijskog tužiteljstva Županije Sarajevo, sprovodi višemjesečnu istragu, koja je već rezultirala podnošenjem spomenutih izvješća 23.decembra 2013. godine. Ova istraga još uvijek traje, a o rezultatima javnost će biti naknadno informirana.

Podsjećamo građane BiH i cijelu javnost koja je proteklih dana bila meta različitih dezinformacija, da je nadležnost SIPA-e i njena temeljna misija efikasno suzbijanje organiziranog kriminala, korupcije, teškog financijskog kriminala i terorizma, otkrivanje i istraživanje kaznenih djela ratnih zločina, te zaštita svjedoka.

SIPA djeluje isključivo na profesionalnim temeljima, ne zastupajući, ne štiteći niti podrivajući interese bilo koje političke stranke, registrirane organizacije ili udruge, bilo kojeg konstitutivnog ili drugog naroda u BiH. U tom kontekstu odbacujemo sve političke ocjene i procjene koje dolaze od strane policijskih službenika, a koje u konkretnom slučaju nemaju uporište u zakonu.

Ova agencija u okviru svoje nadležnosti poduzima sve potrebne mjere i radnje s ciljem pružanja zaštite svim građanima u BiH, te unapređenja njihovog osjećaja sigurnosti i povjerenja u sigurnosni sustav.