Pandora : U tijeku lišenja slobode više desetina osoba zbog finansijskog kriminala i korupcije

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su sinoć akciju kodnog naziva „Pandora“, koja se izvodi na širem području BiH.

Prema planu izvođenja akcije, do sada je slobode lišeno 40 osoba od 54 osumnjičene osobe koje su bile predmet istrage u ovom predmetu. U tijeku su pretrage objekata na oko 40 lokacija na području Sarajeva, Ilidže, Istočnog Sarajeva, Ilijaša, Kiseljaka, Tuzle, Brčkog, Gradačca, Srebrenika, Doboja, Doboja Juga, Tešnja, Čelića, Banje Luke, Broda, Gradiške, Kozarske Dubice, Čelinca, Kotor Varoši, Dervente, Prijedora, Bihaća, Bijeljine i Zvornika. Pretragama su obuhvaćene i službene prostorije Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Navedene osobe sumnjiče se da su počinile kazneno djelo organizirani kriminal u svezi sa kaznenim djelima porezna utaja ili prijevara, carinska prijevara, pranje novca i zlouporaba položaja ili ovlasti, u svezi sa uvozom tekstilne i druge robe u BiH.

Akcijom su obuhvaćeni i bivši i aktualni visokopozicionirani službenici Uprave za neizravno oporezivanje BiH i carinski službenici.

Više osoba sumnjiči se da su od uspostave Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH) do danas, u saradnji sa pojedinim bivšim i sadašnjim visokopozicioniranim službenicima UNO BiH, organizirano vršilе kaznena djela, čime su određenim fizičkim i pravnim osobama omogućilе sticanje monopolističkog položaja u uvozu i trgovini tekstilnom i drugom robom u BiH, čijim djelovanjem je proračun BiH oštećen u višemilionskim iznosima.

U danjašnjoj akciji slobode je lišen i određeni broj osoba koje su, pored zlouporabe položaja u postupku carinjenja tekstilne i druge robe, zlouporabile službeni položaj ili ovlasti tako što su preko 300 vozila, koja su u periodu od 2011. do 2013. godine uvezena u BiH, u postupku carinjenja neosnovano oslobodile cjelokupnih ili djelimičnih carinskih obaveza.

Aktivnosti u okviru ove akcije provode se po nalozima Suda BiH i Tužiteljstva BiH, a u realizaciju su uključeni sveukupni kapaciteti SIPA-e. Na terenu je više od 300 policijskih službenika.
Akcija se realizira u suradnji sa pripadnicima MUP-a Republike Srpske, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Granične policije BiH, MUP-a Županije Sarajevo, MUP-a Zeničko-dobojske županije, MUP-a Tuzlanske županije i Policije Brčko distrikta.

Glavnim operativnim štabom akcije u sjedištu SIPA-e rukovodi ravnatelj Goran Zubac sa najbližim saradnicima, a formirani su i podštabovi u regionalnim uredima SIPA-e u Tuzli i Banjoj Luci.

Osobe lišene slobode u današnjoj akciji privedene su u službene prostorije SIPA-e u Istočnom Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će se, shodno uputama nadležnog tužitelja Tužiteljstva BiH, odlučiti o njihovom daljem statusu.

U pretragama za sada je pronađena i privremeno izuzeta veća količina krivotvorenih novčanica u apoenima od 100 eura za koje postoje osnovi sumnje da potiču iz međunarodnih kriminalnih kanala.

Nakon ranijih akcija SIPA-e „Bos“, „Elipsa“ i „Master“, akcija „Pandora“ najveća je i najsloženija operativna akcija u borbi protiv financijskog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini i rezultat je višegodišnje istrage koju je provela SIPA pod nadzorom Tužiteljstva BiH. Ova akcija jedan je u nizu pokazatelja da je SIPA odlučna i beskompromisna u borbi protiv organiziranog kriminala u BiH.