Operativna akcija „Zip“ –lišeno slobode devet osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su (6. 2. 2024. godine), u sklopu operativne akcije „Zip“, na području Gradačca, Srebrenika i Kladnja, pretražili poslovne i stambene objekte i pokretne stvari na 13 lokacija.

Slobode je lišeno devet osoba nad kojima se u prostorijama SIPA-e vrši kriminalistička obrada i ispitivanje u svojstvu osumnjičenih. O njihovovom daljem statusu u zakonoskom roku odredit će postupajući tužitelj. 

Tijekom pretraga otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina novca, više mobilnih telefona, razna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku.

Istovremeno, u okviru ove akcije policijski službenici MUP-a Repubilke Hrvatske na svom teritoriju provode operativnu akciju kodnog naziva „Veliki transport“ usmjerenu na borbu protiv ilegalnih migracija.

Operativna akcija „Zip“ provedena je po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelima „Krijumčarenje ljudi“ i „Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata“, propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine, a u suradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Hrvatske, MUP-a Tuzlanskog kantona te uz operativnu potporu Europola.

Također, nakon višemjesečne provedene istrage u suradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Hrvatske, uz potporu Europola, dokumentirano je krijumčarenje oko 70 osoba državljana Republike Turske iz Bosne i Hercegovinu u Republiku Hrvatsku te dalje u zemlje Europske Unije. Krijumčarenje je vršeno na način da su osobe prevožene skrivene u kamionima sa teritorija Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske. Osim navedenog, tijekom rada na predmetu policijski službenici SIPA-e otkrili su na prostoru Širokog Brijega fabriku za ilegalnu proizvodnju cigareta koje su bile namijenjene za europsko tržište.