Operativna akcija „Istok – San“ – slobode lišene dvije osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu jučer su (1.6.2022. godine), zajedno sa policijskim službenicima Granične policije Bosne i Hercegovine i Službom za poslove sa strancima, realizirali operativnu akciju „Istok – San“ na devet lokacija na području Sarajeva i Gradiške. Operativna akcija se odnosi na razbijanje organizirane grupe za krijumčarenja migranata, koja je u prethodnom razdoblju iz Bosne i Hercegovine u zemlje Europske unije prokrijumčarila više stotina migranata porijeklom iz Pakistana i Bangladeša.

Slobode su lišene dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kaznena djela „Organiziranje grupe ili udruženje za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata„ i „Krijumčarenje ljudi“, propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretraga otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Tijekom realizacije operativne akcije ostvarena je suradnja sa policijskim tijelima Republike Hrvatske, Republike Slovenije, Republike Austrije te Europola, kao i sa  Službom za poslove sa strancima, Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske i Ministarstvom unutarnjih poslova Županije Sarajevo.

Realizacijom operativne akcije „Istok – San“ spriječeno je krijumčarenje preko stotinu migranata.